fbpx

Geboortefotografie – veelgestelde vragen

Is het niet gek om een fotograaf en daarbij ook een onbekende bij de bevalling te hebben?

Ik snap dat je dit van tevoren denkt, maar de kans is groot dat zult je tijdens de bevalling waarschijnlijk bijna niet doorhebt dat ik er ben, omdat je in je eigen bubbel zit en met andere dingen bezig bent. Als geboortefotograaf en moeder van twee kinderen weet ik als geen ander wat voor een intieme gebeurtenis een bevalling is, en ik hou hier veel rekening mee. Ik ben veelal op de achtergrond aanwezig, zodat je het grootste gedeelte van de tijd nauwelijks zult merken dat ik er ben. Er is ruimte voor een praatje, maar alleen als je hier zelf behoefte aan hebt, want ik pas me aan aan jullie. Het kan ook gebeuren dat ik me, bijvoorbeeld als de ontsluitingsfase wat langer duurt, een tijdje in een andere ruimte bevind om jullie de ruimte geven. En natuurlijk is er altijd een kennismakingsgesprek van tevoren om aan te voelen wie ik ben en of jullie mij daadwerkelijk bij de geboorte willen hebben.

Waarom zou ik een geboortefotograaf willen?

Vaak ben je tijdens de bevalling in zo’n roes dat je de helft niet meekrijgt van wat er gaande is. Foto’s kunnen je helpen de puzzel compleet te maken, de bevalling te verwerken maar ook gewoon de geboorte van je kleintje te laten herleven en te genieten van die bijzondere ogenblikken. Het is een herinnering voor het leven aan de allereerste momenten met en van je baby.

Kan mijn partner niet gewoon foto’s maken?

Tijdens de bevalling is het fijn om je partner als onvoorwaardelijke rots in de branding te hebben. Ook voor hem is het een spannende ervaring waarbij het zijn taak is om zich volledig op jou te richten en jou tot steun te zijn. Foto’s maken zal niet zijn prioriteit zijn als jij hem nodig hebt. Daarnaast wil je ook de interactie tussen jullie, zijn emoties en de eerste momenten als gezin op de foto, wat je zou missen als hij de taak krijgt om tussendoor foto’s te maken.

Zijn het geen gênante foto’s die er gemaakt worden?

Daar hoef je echt niet voor te vrezen. Ik leg alles wat er gebeurt op een discrete manier vast en kijk bewust naar wat ik wel of niet in beeld breng. Daarbij hou ik ook rekening met jullie wensen. Die bespreken we tijdens het kennismakingsgesprek, zodat ik bijvoorbeeld ook weer wat jullie absoluut niet in beeld zouden willen hebben. De standpunten die ik inneem zorgen voor mooie smaakvolle foto’s, net als mijn keuze voor kleur of zwart-wit en een detailfoto of juist een overzichtsfoto.

Wanneer moet ik een geboortereportage boeken?

Ik raad je aan om op zoek te gaan naar en contact te leggen met een geboortefotograaf als je ongeveer 4 maanden zwanger bent. Doordat ik voor elke geboorte enkele weken oproepbaar sta, kan ik geen onbeperkt aantal geboortes aannemen. Om teleurstellingen te voorkomen raad ik aan om niet te laat in je zwangerschap contact op te nemen.

Mocht je nou al wat verder in je zwangerschap zijn en relatief laat hebben bedacht wellicht een geboortefotograaf te willen inhuren, dan kun je me natuurlijk alsnog een berichtje sturen, zodat we kunnen kijken wat er mogelijk is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er onverwachts een plekje vrij is gekomen.

Hoe zorg je dat je op tijd bent voor onze geboorte en wat gebeurt er als je niet kunt?

In de weken voorafgaand aan je uitgerekende datum hebben we regelmatig contact, zodat ik een idee krijg wanneer het spannend gaat worden, al kan een bevalling toch nog enorm verrassen. Bij de eerste tekenen van een startende bevalling is het fijn om mij alvast een berichtje te sturen om me op de hoogte te houden dat het weleens zou kunnen gaan gebeuren. Als het tijd is dat de verloskundige komt, is het fijn om ook dat te laten weten, en samen maken we vervolgens een inschatting wanneer ik in de auto stap. Dit kan afhangen van om het hoeveelste kindje het gaat, hoe snel je vorige bevallingen verliepen en de reistijd.

Wat gebeurt er als je niet kunt als ik beval, of als er twee bevallingen tegelijk zijn?

In principe sta ik oproepbaar vanaf 38 weken zwangerschap, dag en nacht. Het kan voorkomen dat er een dag is waarop ik niet kan, wat ik van tevoren duidelijk met jullie zou communiceren. Ik heb een netwerk van betrouwbare en professionele geboortefotografen om me heen die klaarstaan om in zo’n geval oproepbaar te zijn.

Komen mijn geboortefoto's ook online te staan?

Ik zou ongelooflijk trots en blij zijn als ik de mooie foto’s van jullie bevalling in een blog of post zou mogelijk verwerken, met het verhaal erbij van hoe ik de geboorte beleefd heb. Dit is vaak ook voor jullie speciaal om terug te zien. Dit kan ook anoniem en er zijn ook tussenvormen mogelijk, bijvoorbeeld door jullie niet herkenbaar in beeld te brengen. De foto’s die ik maak zijn mijn visitekaartje en daardoor de beste reclame voor nieuwe geboortereportages. Maar als jullie liever geen foto’s online willen hebben, dan respecteer ik dat natuurlijk volledig.
Is je vraag nog niet beantwoord of wil je een geboortereportage boeken? Neem dan contact met me op.