Veelgestelde vragen over geboortefotografie
1. Voelt het niet raar om een geboortefotograaf bij de bevalling te hebben?
Veel mensen vragen zich dit af, en dat is heel begrijpelijk. Tijdens een bevalling ben je in je eigen bubbel en vaak merk je amper dat ik er ben. Als geboortefotograaf en moeder van twee kinderen weet ik hoe intiem dit moment is, en ik ben altijd op de achtergrond aanwezig. We hebben vooraf een kennismakingsgesprek zodat je kunt voelen of mijn aanwezigheid prettig is. Tijdens de bevalling pas ik me volledig aan: soms trek ik me even terug, bijvoorbeeld bij een lange ontsluitingsfase, zodat jullie alle ruimte hebben.
2. Waarom zou ik een geboortefotograaf willen?
Tijdens een bevalling gebeurt er zo veel dat het lastig is om alles bewust mee te maken. Een geboortereportage helpt je om later alle momenten terug te zien, van de eerste blik op je baby tot de emoties van je partner. Het is een waardevolle herinnering die je helpt deze bijzondere ervaring opnieuw te beleven en eventueel te verwerken.
3. Kan mijn partner niet gewoon foto’s maken, in plaats van een geboortefotograaf?
Hoewel dat een optie is, kiezen veel mensen ervoor om dit niet te doen. Je partner heeft tijdens de bevalling een belangrijke rol: hij of zij is er voor jou, en dat vraagt volledige aandacht. Bovendien wil je juist ook de interactie tussen jullie en de eerste momenten als gezin vastleggen. Met een professionele geboortefotograaf worden alle belangrijke momenten op een mooie, natuurlijke manier vastgelegd zonder dat jullie daar zelf mee bezig hoeven te zijn.
4. Worden er gênante geboortefoto's gemaakt?
Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn. Ik fotografeer altijd op een respectvolle en discrete manier. We bespreken van tevoren precies wat jullie wel of niet op beeld willen hebben. Door mijn standpunten, het gebruik van zwart-witfoto’s en mijn oog voor detail ontstaan er smaakvolle beelden die het verhaal van de geboorte vertellen.
5. Wanneer moet ik een geboortereportage boeken?
Ik raad aan om rond de 16 weken zwangerschap contact op te nemen. Omdat ik als geboortefotograaf tijdens de laatste weken van je zwangerschap 24/7 oproepbaar ben, kan ik maar een beperkt aantal geboortes aannemen. Ben je al verder in je zwangerschap? Stuur me dan alsnog een berichtje om te kijken of ik plek heb. Soms komt er een plekje vrij, zeker voor een inleiding of een keizersnede, of kan ik samen met een andere geboortefotograaf op wacht staan.
6. Hoe zorg je dat je op tijd bent voor de geboorte?
We houden in de weken voor je uitgerekende datum nauw contact. Bij de eerste tekenen van een beginnende bevalling hoor ik graag even van je, zodat ik voorbereid ben. Zodra de verloskundige onderweg is, bespreken we samen wanneer ik kom, afhankelijk van hoe snel je bevalling lijkt te verlopen en de afstand. Meestal is dit rond 4 centimeter ontsluiting, maar als je je er prettiger bij voelt dat ik eerder kom, dan is dat geen probleem.
7. Hoe lang blijf je bij de geboorte?
Ik blijf tot ongeveer twee uur na de geboorte bij jullie. Zo kan ik niet alleen de bevalling, maar ook de eerste momenten samen vastleggen, zoals het gouden uur, jullie verse emoties, het huid-op-huidcontact, de eerste voeding en het aankleden van je baby.
8. Wat gebeurt er als je niet op tijd bent of als er twee bevallingen tegelijk zijn?
Ik ben dag en nacht bereikbaar voor jullie vanaf 38 weken zwangerschap, en zelfs daarvoor houd ik er al rekening mee dat ik gebeld word. Mochten er bijvoorbeeld twee bevallingen tegelijkertijd plaatsvinden, wat in de praktijk heel weinig voorkomt, dan heb ik één of meerdere back-ups vanuit mijn netwerk van ervaren geboortefotografen klaarstaan. Dit zal ik tijdens het kennismakingsgesprek ook met jullie doornemen. In het geval de bevalling heel snel gaat en ik onverhoopt niet op tijd kom, fotografeer ik vanaf het moment dat ik binnenkom en blijf ik langer.
9. Komen mijn geboortefoto’s online te staan?
Alleen als jullie daar toestemming voor geven. Het delen van foto’s in een blog of post is een mooie manier om je verhaal te vertellen en mijn werk te laten zien, maar dit is altijd jullie keuze. Ik bespreek dit vooraf met jullie en houd rekening met jullie voorkeuren, bijvoorbeeld door anonieme of niet-herkenbare beelden te gebruiken.
10. Wat als ik een keizersnede krijg?
Bij een geplande keizersnede bespreek ik vooraf met het ziekenhuis of ik mee mag naar de operatiekamer. In de meeste gevallen kan dat, en anders fotografeer ik alles wat eromheen gebeurt: van de voorbereidingen tot de eerste momenten met je baby.
11. Wat als ik graag een geboortefotograaf wil, maar mijn partner niet?
Een bevalling is een intiem moment, en niet iedereen voelt zich meteen op zijn gemak bij het idee van een fotograaf erbij. Mijn advies is om er samen rustig over te praten. Leg uit waarom het voor jou belangrijk is om dit moment vast te laten leggen, bijvoorbeeld omdat je later de herinneringen wilt herbeleven of juist de dingen wilt zien die je tijdens de bevalling hebt gemist.
Het kennismakingsgesprek kan hierbij helpen. Jullie kunnen dan kennismaken met mij, mijn werkwijze en mijn stijl. Vaak verdwijnt de twijfel zodra partners horen dat ik op de achtergrond werk en dat er geen 'opdringerige' of ongemakkelijke momenten ontstaan. Ik ben er om jullie verhaal vast te leggen, niet om jullie te storen.
Daarnaast is het goed om te weten dat we jullie wensen en grenzen uitgebreid bespreken. Jullie houden altijd controle over wat er wel en niet wordt gefotografeerd en hoe de beelden worden gebruikt. Ook kun je overwegen om samen naar mijn eerdere reportages te kijken. Dit laat zien hoe waardevol het is om deze momenten vast te leggen, zonder dat het ongemakkelijk voelt.