fbpx

Newbornfotografie – veelgestelde vragen

Wat gebeurt er tijdens een fotosessie met mijn baby?

Ik zal je baby tijdens de sessie fotograferen in houdingen die de baby fijn vindt. Ik ben opgeleid om pasgeboren baby’s te fotograferen en poseren en doe dit op een manier dat je baby veilig is en er zo min mogelijk wakker van wordt. Zijn comfort en zijn veiligheid zijn mijn hoogste prioriteit.

Wat gebeurt er als mijn baby niet wil slapen?

Elke newbornshoot is anders: de ene baby komt binnen en geeft van begin tot eind geen geluid, de andere is een uur (of twee) wakker. Het komt heel soms zelfs voor dat ik het eerste uur geen foto maak, omdat je kleintje bijvoorbeeld krampjes heeft. En als hij nog wat extra gevoed wil worden, of als ik denk dat dat een goed idee is, dan wacht ik gewoon. Part of the job ;).

Kan ik vragen om een bepaalde pose, prop of achtergrond?

Tuurlijk, daarom is het ook zo fijn dat je naar mijn studio komt. Alles daar is beschikbaar om uit te kiezen. Voordat je naar me toekomt, laat ik jullie een aantal vragen beantwoorden zodat ik een beeld krijg van wat jullie mooi vinden. Op basis daarvan leg ik al één en ander klaar, maar als je ter plekke nog iets anders ziet wat je mooi vindt, laat het dan vooral weten. Niet elke baby kan in elke pose gelegd worden en als ik denk dat iets niet veilig of goed is voor jullie kindje, dan zal ik het zeker aangeven. Ook hier geldt weer: veiligheid gaat voor alles. Ook overleg ik het als naar mijn mening een kleur niet zo goed past bij de huidskleur van je baby, zodat we samen kunnen bekijken wat het mooiste resultaat oplevert.

Hoe moet ik me op een newbornshoot voorbereiden?

Voorafgaand aan de newbornshoot stuur ik je een gids met handige informatie toe om je voor te bereiden. Zo kun je je baby’tje bijvoorbeeld lekker in bad doen, zodat hij daarna lekker in slaap valt. Zorg ervoor dat je baby losjes een luier om heeft, en daaroverheen kleertjes aan heeft die niet over het hoofd uit hoeven. Neem een speentje mee (ook al gebruikt je baby deze niet), voldoende voeding en trek zelf iets luchtigs aan: om je kindje comfortabel te laten zijn zonder kleertjes, is het rond de 25 graden in de studio.

Moet ik zelf nog iets meebrengen?

Voor de shoot zelf heb ik helemaal niets van je nodig, behalve je baby en extra voeding voor tussen de foto’s door. Wel is een speentje echt heel fijn om je baby net wat relaxter te laten zijn, ook als hij deze normaal niet gebruikt. Voor jezelf kan het fijn zijn wat snacks mee te nemen. Omdat ik een paar uur bezig ben met het fotograferen van je kindje, heb je ook even tijd voor jezelf, een ongekende luxe in die eerste weken na de bevalling. Je kunt lekker genieten van de shoot, maar ook een meegenomen boek of tijdschrift lezen, spelletjes doen op een tablet of geboortekaartjes schrijven.

We willen zelf ook nog op de foto, wat moeten we aantrekken?

Ik raad aan comfortabele kleding aan te trekken, zodat je je kunt ontspannen tijdens de shoot zelf. Verder zou ik het zo rustig mogelijk houden, zodat de meeste aandacht uitgaat naar je baby en jullie gezichten. Persoonlijk zou ik een effen shirt met korte mouwen of een topje met spaghettibandjes aantrekken met een spijkerbroek, of een effen jurkje.

Ik wil graag m'n man, vriendin en kinderen meenemen naar de shoot, kan dat?

Om de rust tot die tijd zoveel mogelijk te bewaren, vraag ik jullie om met maximaal 2 personen naar de sessie te komen (bijvoorbeeld mama met papa, mama met oma of mama met een vriendin). Oudere broers en zussen kunnen voor foto’s aan het begon of einde naar de studio komen, maar niet de hele sessie aanwezig zijn.

We hebben al een ouder kindje, kan die ook op de foto met z'n pasgeboren broertje of zusje?

Ja, aan het het begin of het einde van de shoot kunnen we broer(s) en zus(sen) erbij vragen voor een foto met het hele gezin en met alleen de kinderen. Over het algemeen is dit één foto, afhankelijk van de leeftijd en bui van de oudere kinderen. Ook voor broers en zussen raad ik effen kleding aan, bijvoorbeeld een spijkerbroek met t-shirt voor jongens en een spijkerbroek voor meisjes, zodat ik een mooie doek om hun borst kan knopen.

Maak je gebruik van een speen?

De kans dat ik een speen gebruik tijdens een newbornsessie, is erg groot. Ook als je zelf geen speen gebruikt, kan het zijn dat ik één van mijn eigen gesteriliseerde spenen gebruik om je baby tevreden en slaperig te houden. Zeker als ik je baby verleg of verplaats kan dit het verschil maken tussen een baby die doorslaapt en een baby die wakker wordt, omdat het net dat beetje extra soothing geeft. Het enige dat pasgeboren baby’s doen als ze wakker zijn, is eten, dus op een speen zuigen kan ze net weer terug in dromenland brengen. Het verschilt van baby tot baby of en wanneer dit nodig is.

Ik verwacht een meerling, kan ik dan ook een newbornshoot laten doen?

Jazeker, alleen maar leuk! Een meerlingenshoot is in theorie niet veel anders dan een shoot van één newborn. Als je meerling (veel) te vroeg is gebeuren, kan het wel zijn dat we de shoot iets later plannen. Dit is met name afhankelijk van hun gewicht. In de praktijk zal een tweelingenshoot iets langer duren dan die van één kindje, en bij drie of meer kindjes is dat zeker het geval. Bij een drieling zorg ik ook voor assistentie.

Wanneer moet ik laten weten dat ik ben bevallen?

Na het reserveren van een plekje, hou ik er rekening mee dat ik je kleintje rond die datum ga fotograferen. Vervolgens bel of mail je me binnen 48 uur na de bevalling, zodat we een definitieve afspraak kunnen inplannen. Als je me later inlicht, kan ik een plekje binnen 14 dagen na de geboorte niet meer garanderen en dat zou zonde zou zijn.

Mijn baby heeft al acné en is aan het vervellen, moet ik de shoot wel door laten gaan?

De ene baby heeft al een paar dagen na de geboorte pukkeltjes, terwijl de andere ze nagenoeg niet krijgt. Maar dit is geen reden om de shoot niet door te laten gaan. Ik retoucheer alle foto´s met veel zorg, wat betekent dat ik de acné goed kan wegwerken. Ook als je kindje aan het vervellen is, kan ik dit tot op zekere hoogte wegwerken, al past het niet bij mijn stijl om een foto af te leveren waarbij je baby meer op een pop lijkt dan op een baby; ik hou het wel natuurlijk. Ook als de klem van de navelstreng nog niet is afgevallen, kan de shoot doorgaan. Ik probeer de klem zo min mogelijk in beeld te brengen.

Waar moet ik naar kijken bij het uitkiezen van een newbornfotograaf?

Als je zoekt naar een fotograaf, kijk dan in eerste instantie naar de foto’s. Zijn deze in een stijl die je mooi vindt en zijn ze van goede technische en creatieve kwaliteit? Wordt de baby mooi belicht en van een goede kant gefotografeerd? Ziet de baby er comfortabel uit in de foto’s en is deze nog het middelpunt, of trekt de baby een grimas en valt hij weg in alle drukte van de omgeving? Props zijn geweldig om de pracht van je kindje te benadrukken, maar moeten niet alle aandacht vragen.
Een professionele fotograaf weet hoe je een baby moet poseren en dit zie je terug in de foto’s. Als je een goed gevoel krijgt bij het zien van de foto’s, dan zegt dat heel veel. Schroom ook niet om de fotograaf vragen te stellen voordat je boekt.
Is je vraag nog niet beantwoord of wil je een geboortereportage boeken? Neem dan contact met me op.